Muggenhool 11, 5571 LT  Bergeijk  | 

Problemen bij pups en kittens:

Ook bij jonge dieren zien we met regelmaat problemen aan het gebit. Vroeg herkennen en behandelen kan veel ellende besparen. Sommige afwijkingen zijn erfelijk en dus belangrijk om rekening mee te houden in de fokkerij.

Normaal resorbeert de wortel van de melktand (de wortel lost op), waardoor de melktand uitvalt. Hierdoor komt er plaats vrij zodat de nieuwe blijvende tand kan doorbreken. Een persisterende melktand is een melktand die nog aanwezig is op het moment van doorbreken van de blijvende tand. Er is te weinig ruimte voor 2 elementen tegelijkertijd, waardoor er veel vuil blijft plakken tussen de tanden met pijnlijke ontstekingen tot gevolg. Ook zien we vaak dat de definitieve tand niet meer in de juiste richting kan groeien met standafwijkingen tot gevolg.
De blijvende- en melktand mogen nooit tegelijkertijd in de mond aanwezig zijn. De behandeling bestaat uit het trekken van de melktanden met röntgenfoto's ter controle.

De extractie (het trekken) van de melktand moet heel voorzichtig gebeuren. De wortel is erg lang en fragiel, waardoor deze gemakkelijk breekt. Ook moet men opletten de blijvende tand niet te beschadigen.
Een afgebroken (melk)tand doet pijn! De zenuw ligt bloot en er is enorm infectiegevaar. Bij een afgebroken (melk)tand nooit afwachten, maar direct bellen.

Minder tanden aanwezig?
Altijd controle met rontgen! Soms is het element wel aanwezig onder het tandvlees, in normale of afwijkende positie. Er kan een cyste ontstaan of nog erger, een ameloblastoom (gezwel in het kaakbot)

Een afgebroken melktand wordt altijd zo spoedig mogelijk getrokken. Een jong volwassen afgebroken tand kan binnen 48 uur met een vitale pulpa-therapie behandeld worden. Dit is altijd een spoedgeval!

Verkeerde stand van de melktanden: zo vroeg mogelijk extraheren. 
Door in het gehemelte te prikken, remmen ze de groei van de kaak en veroorzaken pijn!
Op de afbeelding ziet u een wond in het gehemelte, veroorzaakt doordat de onderhoektand hier tegenaan heeft gedrukt.

Gespleten gehemelte en / of lip: soms ernstig, soms minimale afwijking. Behandeling is mogelijk, maar een zeer intensieve opgave voor de fokker met een onzekere prognose.