Muggenhool 11, 5571 LT  Bergeijk  | +31 497 33 70 80

Specifieke gebitsproblemen bij de kat

Het gebit is karakteristiek voor iedere diersoort, het aantal en de vorm van de gebitselementen zijn soortspecifiek. De kat is een vleeseter, en heeft snijtanden (12 stuks), hoektanden (4 stuks) en kiezen (14 stuks).

Kittens worden zonder tanden geboren. Vanaf 2 weken leeftijd breken de snijtandjes door, gevolgd door de hoektanden en de premolaren (totaal 26 melk-elementen). Vanaf 3 maanden begint de wisseling van het melkgebit naar het blijvende gebit. Op 6 a 7 maanden is het blijvende gebit compleet

(30 elementen).

Siamees met juveniele gingivitis

Het tandvlees is duidelijk rood en gezwollen. Bij aanraken begint het direct te bloeden. Dit is een pijnlijke aandoening, die we niet mogen negeren.

Bij de meeste gevallen van gingivitis is tandplak de oorzaak. Tandplak zit bomvol bacteriën en voedselresten. Wanneer tandplak niet weggepoetst wordt, dan ontstaat er al heel snel tandsteen. Parodontitis is ontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Door de ontsteking kan zelfs het kaakbot aangetast worden, waardoor de tanden los komen te staan.

Door dagelijks (beter nog 2 maal daags) te poetsen, heeft tandplak geen kans om omgezet te worden tot tandsteen. Poetsen is dus de gouden standaard om de mondholte zo gezond mogelijk te houden. Dit geldt voor mensen, maar zeker ook voor onze huisdieren. Aanleren van het tandenpoetsen gaat makkelijker wanneer uw huisdier nog jong is, maar met genoeg geduld is het ook bij volwassen dieren mogelijk.

Wanneer poetsen niet lukt, voeding en andere anti-tandplak producten, en zelfs regelmatige gebitsreinigingen onder narcose onvoldoende effect hebben op de ontstekingen, dan kunnen we alle tanden en kiezen trekken. Dit lijkt heel heftig, maar de kat knapt er meestal enorm van op! De hoektanden laten we in eerste instantie staan wanneer ze nog niet aangetast zijn. Maar ook die worden getrokken wanneer de ontstekingen niet verdwijnen.